MANIKURA

Manikura pomeni skrb za lepe roke (mani (lat.) – roke, cure (lat.) – skrb). Razvila se že pred vsaj 4 tisočletji, saj so ljudje že od nekdaj posvečali veliko pozornosti negi nohtov. Že v babilonski kulturi so roke in nohte skrbno negovali in jih razvajali z dišavami in olji. Poznali so tudi oblikovanje nohtov z zlatimi orodji. Še starejše je lakiranje nohtov, ki so ga bili vešči na Kitajskem že pred 5.000 leti. Tam je barva nohtov izdajala posameznikov socialni položaj. Ljudje s kraljevsko krvjo so imeli tako nohte pobarvano rdeče ali črno. Tudi egipčanski hieroglifi razkrivajo, da so se manikure posluževali tako faraoni kakor faraonke.


Ker nohti in roke močno vplivajo na prvi vtis o človeku, vam spodaj predstavljamo osnove manikure, s katero bodo nohti lepi in ustrezno negovani.

• Najprej je potrebno odstraniti povrhnjico. Tega se je najlažje lotiti s posebno ščetko. Po odstranjevanju povrhnjice je potrebno nohte umiti z mlačno vodo, nato pa jih povsem posušiti. S tem se izognemo večini težav z razpokanimi rokami.

• Če so nohti med rastjo izgubili lepo obliko, jo je mogoče popraviti s pilico. V kolikor se nohti cepijo, lomijo ali luščijo, je potrebno uporabo pilice omejiti na minimum ali se ji sploh povsem izogniti. V takem primeru je obliko nohtov bolje doseči z uporabo ščipalnika za nohte. Pri piljenju je najbolje posegati po najbolj finih pilicah, ki niso grobe, nohte pa vselej pilimo le v eno smer – ne žagamo levo-desno.

• Po oblikovanju nohtov sledi negovalni tretma rok in nohtov. Roke je najbolje namazati z oljem (mandljevim, jojobinim ipd.). Na ta način roke in nohti dobijo negovalne snovi in postanejo bolj mehki. Roke za cca. 15 minut zavijemo v toplo brisačo, nato pa jih le nežno obrišemo.

• Sledi lakiranje nohtov. Na nohte je vedno najprej najbolje nanesti osnovni lak (base coat), s katerim jih zaščitimo in poravnamo morebitne neravne površine.

• Ko se osnovni lak (podlak) povsem posuši, je mogoče na nohte nanesti barvni lak.

• Pri lakiranju z barvnim lakom, lahko z načinom lakiranja vizualno oblikujemo noht. Če na noht nanesemo ravno črto laka, potem bomo dosegli oglato obliko nohta. V kolikor nohta barvamo od strani proti sredini, lahko dosežemo koničasto obliko. Če pa pri lakiranju sledimo naravni liniji nohta, dosežemo zaobljeno obliko.

• Oblika nohta se mora vselej prilagajati obliki rok. Po lakiranju z barvnim lakom, lahko na suh barvni lak na koncu nanesemo še prosojen zaščitni lak (top coat oziroma nadlak), s katerim podaljšamo obstojnost barvnega laka.


Osnovni namen manikure je skrb za naše roke in nohte, da bi ostali zdravi. Čeprav pogosto vlada napačno prepričanje, da je manikura predvsem ženska stvar, pa to še zdaleč ne drži. Manikura se namreč izvaja ženskam in moškim, razlika je le v tem, da se ženskam po poliranju nohtov nanje običajno nanese barvni lak, moškim pa poseben lak z vitaminom E, ki nima sijaja in daje povsem naraven videz. Del manikure je tudi zaščita in obnova krhkih, lomljivih in pogrizenih nohtov. V ta namen se uporabljajo posebni geli (gelirani nohti), kjer strokovnjaki brez lepljenja umetnih konic izdelajo podaljške naravnih nohtov iz gela.


Manikura pomeni tudi masažo rok in nohtov, s katero se doseže voljnost, prožnost, pospeši se prekrvavitev rok, izboljša sestava kože, itd. Z manikuro pa se konec koncev polepša tudi izgled rok in nohtov v celoti.


Manikura je torej namenjena obema spoloma in vsem generacijam odraslih, ki si želijo lepih rok in urejenih ter negovanih nohtov. Za manikuro se pogosto odločajo ljudje, ki imajo težavo z lomljivimi in krhkimi nohti, ter vsi tisti, ki si radi grizejo nohte. Manikura je priporočljiva tudi za osebe, ki pri svojem delu pogosto in veliko močijo roke ali pa veliko uporabljajo čistila ter gumijaste rokavice. Manikura je torej za vse ljudi, ki se zavedajo, da so zdrave in lepe roke ter nohti prvi pokazatelj zdravja in urejenosti pri človeku, s katerim se srečamo.